На 3.март се събрахме в ТУЦ „Момина крепост“ в парка Ксилифор, Велико Търново.

Настанихме се. Базата е превъзходна,с много удобства и добре поддържана. Някои се разходиха в околността или до Арбанаси и след това отидохме да видим светлинното шоу, посветено на 3.март – Освобождението на България.

След шоуто се събрахме в ресторанта. Дойдоха и приятели от Велико Търново. Вечерята мина в спомени, закачки и много песни до късно през нощта. Проведе се и томбола и всеки спечели по нещо.

На сутринта, който искаше отидохме до Къпиновския и Плаковския манастир. И двата манастира са от 13 век, строени по време на Второто българско царство, многократно разрушавани и възстановявани и носят духа на нашата история. След това в гр. Елена разгледахме също повечето исторически забележителности и се прибрахме в хотела за нова вечер с много песни.

На третия ден след закуска Георги Димитров, нашият домакин в ТУЦ „Момина крепост“ и също ветеран алпинист ни показа музея на алпинизма и туризма в базата. На много голяма площ са изложени материали и спомени от алпийското и туристически движение у нас. Георги Топалов призова приятелите да обогатят музея, като дарят алпийски принадлежности. Самият той направи първото дарение: самохват и шило за ролплази (виж снимките).

След това голяма част от нас се разходихме до Преображенския манастир и до историческата църква Св. Четиридесет мъченици в Търново, където е гробът на цар Калоян. Сбогувахме се с приятелите, пожелахме си скорошно виждане в Родопите край Пловдив и всеки потегли към дома си.

Останаха ни прекрасни спомени от прекараните заедно дни.

           

  3-5. март_Велико Търново
Отбелязана с: