На базата на утвърдения календарен план на Сдружението от 23 до 25.06. т.г. се проведе традиционната среща на членовете на сдружението, приятели и съмишленици в околностите на Карандила, в хотел  “Стелит“. Двата дни преминаха в разходки и интересни разговори, придружени с много изпети планинарски, градски и разни други песни до късните часове на нощта.

В събота, 24 юни, Еньовден, в тон с древната българска традиция ранобудните посрещнаха изгрева и набраха билки. 

След това една част от присъстващите тридесет и един участници бяха на посещение в Сливен, където благодарение на чудесните организаторски способности на Любомира Стефанова бяха посетени обектите на Художествена галерия „Димитър Добрович“ – зала „Сирак Скитник“, „Къща Миркович“ и „Узунова къща“. Богатата експозиция на първата галерия ни представи таланта на най-ярките творци на България – Сирак Скитник, Иван Милев, Владимир Димитров – Майстора, Стоян Венев, Ненко Балкански,  Златю Бояджиев, както и икони, църковна утвар и дърворезба от Сливенския регион, датирани от XVII – XIX век. В зала „Сирак Скитник“ посетихме и временната изложба „Пътят на Данте“ – графика с добавена реалност, на която любезните домакини ни направиха уникални снимки, които ще видите в галерията. Във възрожденската къща „Миркович” – национален паметник на културата от епохата на Българското възраждане от ХІХ век, с интерес разгледахме постоянната тематична експозиция „Старият Сливен”, с творби на известния художник Добри Добрев, родом от град Сливен, която  отразява  атмосферата, бита, нравите  и занаятите в Сливен през първата половина на ХХ век, пресъздадени чрез живописни кътчета от известния сливенски пазар, характерни образи и традиционни занаяти. Накрая, като за десерт – в „Узунова къща“, паметник на културата от началото на ХХ век с разкритата постоянната експозиция „Западноевропейска графика ХІХ-ХХ век“, включваща творби от сбирката – дарение на проф. Богомил Райнов. Колекцията включва 300 творби – графики, от 200 световно известни художници от ХІХ-ХХ век: Франсиско Гоя, Йожен Дьолакроа, Камий Коро,  Миле, Реноар, Кандински, Пабло Пикасо,  Марк Шагал, Хуан Миро… В Узунова къща се съхранява и значителна сбирка картини на Димитър Добрович, който рисува романтични картини и се сражава в отрядите на Гарибалди.

Следобедните часове на съботния ден бяха посветени на прочутата и възпята в песен Драгиева чешма.

Срещата завърши с приемането на трима нови членове на сдружението от Стара Загора и живеещата в Германия плевенчанка Ася Зеефелд.

Почетена бе и паметта на починалия член на сдружението Любомир Донов /Буро/.

––––––-

Отзив от нашата екскурзоводка из галериите – Димитрина Съмналиева, публикуван на сайта на Художествена галерия „Димитър Добрович“:

„На днешния слънчев и необикновен празничен ден, посрещнахме една слънчева и необикновена група от сдружението на ветераните алпинисти „Мальовица“.

След посрещане на изгрева в Сливенската планина, нашите нови приятели продължиха с културна програма в града на 100-те войводи, посещавайки всички обекти на Художествена галерия „Димитър Добрович“. Разходката им ще завърши на заслона на Драгиева чешма.

Според народните вярвания, който види как слънцето играе в утрото на празника, ще бъде здрав цялата година. Пожелаваме им здраве за всички години занапред и все така с ентусиазъм и неизчерпаема енергия да продължават да опознават и покоряват нови места!

Благодарим Ви, че споделихте празника с нас!“

Благодарност от името на Сдружението от Любомира Стефанова:

„Благодаря за хубавите думи, Диди /Димитрина Съмналиева/. Диди, твоят професионализъм и горещ ентусиазъм ни въодушеви и възторгна! – разтърсваща емоция беше! И пак благодаря Светла, Диди, Деси – толкова сте милички, любезни и търпеливи! Бъдете здрави! След прекрасната духовна храна, продължихме с барбекю на заслона на така красиво възпятата в песен Драгиева чешма. Цял ден се говореше за сливенските галерии и за изключително подготвения, мил и отзивчив екип. А аз се перех, надувах, радвах и бях горда – нали съм от Сливен!“

23-25.юни 2023 г.,Сливен, Карандила