Както и в предишните години и тази година на 21-вото издание на Банско филм фест на планинарското и екстремно кино се срещнахме с много приятели от Сдружението. Беше много интересно. Освен да видим добре подбраните филми, имахме възможност да присъстваме на прецентациите на:

Доц. Кънчо Долапчиев – един от доайените на ски алпинизма у нас, участвал в легендарната българската експедиция до Еверест през 1984 г. Той отбеляза 55-годишнината от първото българско изкачване на Пик Авицена (някога Пик Ленин, 7134 м и 50-годишнината от изкачването на Пик Исмаил Сомони (някога Пик Комунизъм, 7495 м) в Памир.

Красимир Стоянов  – алпинист, скиор и дългогодишен планински спасител, родоначалник на екстремните ски в България. Неговата презентация „Български спускания по кулоари и високи върхове“ проследява първите опити за спускания със ски по улеите на „Резньовете“ на Витоша, в Рила и други планини в България, а след това от 80-те години в Алпите и Кавказ до Аляска, Памир и Хималаите. Той запозна присъстващите с вътрешната нагласа на „главните заподозрени в приключенията“.

Алексей Жалов – спелеолог, ръководител на многобройни български и международни спелео експедиции, изследвал повече от 1000 пещери в България, Испания, Франция, Гърция, Виетнам, Китай, Албания. В презентацията си той направи исторически преглед на 30-годишните български проучвания на общо 270 пещери в Албанските Алпи.

Николай Голев – приключенец и ски инструктор, роден през 1992г. в град Банско. В края на есента на 2020г. изминава около 5000 км на колело от островите Хокайдо към Хоншу и след това към Шикоку и Киушу като нощува предимно на палатка в дивите Японски земи.

Ивайло Нинов – Германеца  – световно известен Big Wall катерач и бейс-скачач, известен със своите рекордно скоростни и свободни изкачвания в Масива Ел Капитан в долината Йосемити, Калифорния. През 2011 г. с приятеля си Дийн Потър той поставя и световен рекорд за най-продължителен скок на Wing-suit от северната стена на Айгер. Неговата прецентация бе „Бързай бавно – калкулация на риска при големи изкачвания“.

Чуждестранните гости бяха:

Хавиер Бараязара (Испания) – основател и директор на Международния фестивал на планинарското кино в Билбао разказа за „Баската планинарска култура“.

Хуанхо Сан Себастиян – един от най-изявените височинни алпинисти на Испания.

Жан Анекин (Франция) – планински водач и преподавател от 20 години в Националното училище по ски и алпинизъм в Шамони с над 25 ски експедиции от Иран до Япония, от Аляска до Антарктика през Южна Джорджия.

Посланикът на Република Полша у нас, н. пр. Мачей Шимански сподели с публиката своето изключително интересно и трудно хоби – снимането на птици. Наред с това, той беше представил и изложбата „Птиците на България през очите на един поляк“, невероятно красивите снимки, в която показваха многообразието и красотата на птичето семейство в нашата страна.

Анна Тибор (Полша) – алпинистска и ски алпинистка, пет-кратен шампион на Полша. През септември 2021г. тя изкачва връх Манаслу (8613м), осмият по височина връх света, без да използва кислород и се спуска със ски от върха, без да разкопчава ските.

Барбара Зангерл (Австрия) и Джакопо Лархер (Италия) – едни от най-добрите съвременни катерачи. Барбара е Приключенец на годината на “National Geographic” за 2019г. Заедно с Джакопо, те са една от най-успешните свръзки и са автори на рекордното скоростно изкачване на Odyssee – най-трудният маршрут на Айгер. Прожектира се и филма „24-часова Одисея“.

Наред с всичко това представители на Сдружението изкачиха връх Вихрен, а други участваха в траверс вр. Вихрен – вр. Пирин през Кончето.

21-25. септември, Банско филм фест
Отбелязана с: