18.06. – разходка в района на Сините камъни. Среща с приятели. Вечеря и пак песни.

19.06. – Закуска. Отпътуване.

Организатори: Пенко Райков и Георги Топалов

На 17.юни ветераните алпинисти и техните приятели се срещнахме отново на Карадила, Сливен, в хотел Стелит.

Докато пристигаха и се настаняваха приятели, Георги Топалов от Управителния съвет на Сдружението представи и подари на Георги Димитров от ТУЦ „Момина крепост“, Велико Търново, снимка на гравюра, направена от Пепи Малов по случай 40-годишнината на изкачването на Северната стена на Мальовица от Коста Саваджиев и Георги Стоименов. Самата гравюра е подарена от дъщерята на Коста Саваджиев, Райна Саваджиева и скоро ще намери своето достойно място в Музея на алпинизма в ТУЦ „Момина крепост“.

До вечерта се събрахме повечето приятели от различни крайща на страната, дойдоха и приятели и колеги от Сливен и на вечерята се създаде чудесно настроение. Вечерта премина в приятни спомени и с много песни, под неуморния съпровод на Венко с китарата – почти до зори.

Междувременно Атанас Кошничаров получи традиционния спомен от Управителния съвет на Сдружението по случай своята 60 годишнина.

На следваща сутрин – 18.06., част от групата слязохме в Сливен, където Любомира Стефанова беше организирала посещение в Музея на текстилната индустрия, къщата-музей Сливенски бит, както и Музея на Хаджи Димитър. Първата изненада беше посрещането „с хляб и сол“, което Любомира беше импровизирала пред Музея на текстила. Уредничката на музея, която беше дошла специално за нас, ни запозна най-подробно и с много интересен и увлекателен разказ с историята на предачеството и тъкачеството от древността до ХІХ век, когато започва индустриализацията на това производство, та до съвремието.

Къщата-музей Сливенски бит също е изключително интересен и добре подреден етнографски музей от 19-ти и началото на 20-ти век.

След обяда, верни на туристическите традиции, много от приятелите се разходиха из парка Сините камъни на Карандила, а някои се върнаха и с чудесни букети планински цветя и билки.

На 19.06. сутринта след закуска се разделихме, изпълнени с добро настроение и приятни спомени от прекараните заедно дни.

17-19.юни_Карандила, Сливен
Отбелязана с: