15.07. Пристигане и настаняване на хижата. Желаещите могат да се разходят (с колите) до с. Златолист до Преподобна Стойна. Преподобна Стойна е сляпа монахиня и пророчица, живяла в края на 19-ти и началото на 20-ти век. За нея има много легенди. Пътят за Златолист минава през с. Катунци, от което се намира на 6 км. Забележителна е църквата „Свети Георги”, която е построена през 1857 година, а през 1876 година е изрисувана от Теофил Минов, който по това време е на 11 години. Стенописите са странни и нетипични за една църква. На едната стена се вижда гола жена и дявол с арбалет. Досега никъде не е откриван такъв стенопис. На друга стена пък се вижда дявол, впрегнал човек в каруца. Има и изобразен светец с глава на кон.

Вечерта се събираме да хапнем и да попеем под звуците на китарата на Венко.

16.07. Разходка до Марина поляна. Възможно е да бъде осигурен превоз до там за по-трудно подвижните, но това ще стане ясно на място. Разбира се, при хубаво време желаещите ще могат да се изкачат до Гоцев връх, 2212 м. Старото му име е Али Ботуш, както се е казвала и самата планина. Върхът се намира на самата граница с Гърция.

Който не му се ходи по върховете, може да отиде до съседното село Голешово, на 7 км., където е съхранена старинна архитектура. Историческа забележителност в Голешово е запазената Хаджисимеонова плевня, в която през 1903 г. Пейо Яворов с група четници води продължително сражение с турския аскер. Била е в окаяно състояние, но през 2010 г. е реставрирана и отворена като музей. 

Вечерта отново ни чакат много песни сред природата.

17.07. Закуска и отпътуване.

Организатор: Георги Топалов

15-17.юли – хижа Извора, Славянка планина
Отбелязана с: